Crònica Menorquina dels Campionats de Balears en Edat Escolar

Aquest cap de setmana del 5 al 7 de Maig a Mallorca, a l’ hotel Alua Leo de Can Pastilla s’han celebrat les finals del Campionats de Balears en edat escolar Sub-16 Sub-14 i Sub-12 amb representació de totes les illes, essent organitzat de forma conjunta entre el Govern de les Illes Balears des de la Conselleria d’Afers Socials I Esport, pels Consells Insulars de cada illa i la pròpia Federació Balear d’Escacs.

La nostra representació menorquina partia en moltes aspiracions d’aconseguir algunes medalles, però la realitat han superat aquestes expectatives prèvies i superant el nombre de condecoracions d’edicions anteriors (2022, 3 medalles i 2021, 4 medalles). Així que les 6 obtingudes fan que Menorca estigui ben posicionat dins els escacs de Balears, tenint en compte que altres illes ens superen en població i conseqüentment en nombre de fitxes federatives.

Els 3 tornejos, un per categoria, es jugaren a 6 rondes amb partides 60 minuts amb increment de 30 segons per jugada. Aquest augment en el nombre de rondes (5 en edicions anteriors) puc dir que ha estat un èxit ja que hi havia prou partides en joc per poder superar alguna travelada en algun moment de la competició.

Anem a repassar aquests nou èxits:

Sub-16 (12 participants): en Josep Martinez (CC Es Castell) va fer 2’5 punts (octau classificat), malgrat havent perdut les darreres partides, va competir en totes elles. Per altre banda, en Joan Salord (CECA) en 3’5 punts (quint classificat) es va recuperar de les travelades a mitja competició, acabant de forma correcta el torneig. I Jana Moll (CECA) va aconseguir la medalla de plata en la competició femenina en 4 punts (quarta en la classificació absoluta i empatada en la segona posició), malgrat la derrota en la segona ronda que la va llastrar per tenir més opcions.

Sub-14 (14 participants): Anna Coll (CE Ferreries) medalla de bronze  en la competició femenina en 2’5 punts i onzena a la classificació absoluta. Eloi Alles (CECA) en 3 punts va quedar sèptim classificat. Dani Garcia (CC Es Castell) quint classificat en 3’5 punts. Pau Genestar (CECA) medalla de bronze en 4 punts. I pel final, ve el gran resultat realitzat per en Roger Arguimbau (CECA) que amb un joc silenciós i sense haver perdut cap partida, va aconseguir quedar campió final (medalla d’or) amb 5 punts.

Sub-12 (16 participants): Aina Cardona (CE Ferreires) medalla de plata en la competició femenina en 2’5 punts i dotzena a la classificació absoluta. I per últim en el repàs de tots ells, en trobem a en Martin Krauchi (CECA) que va esser l’únic jugador que va fer la puntuació perfecte (6 punts), aconseguint de forma brillant la medalla d’or i campió final. Encara que partia amb la vitola de gran favorit a l’èxit final, sabem el que juguem en aquest joc, que mai és fàcil aconseguir-ho ja que s’ha d’estar molt concentrat, cosa que en Martin ho va fer a la perfecció com un bon veterà.

Per tant, enhorabona a tots els ells i sobre tot en els nous medallistes (2 ors, 2 plates i 2 bronces): Jana Moll, Anna Coll, Aina Cardona, Pau Genestar, Roger Arguimbau i Martin Krauchi. I el que és segur es que tots ells recordareu en el futur l’experiència viscuda amb els 3 dies de competició.

A nivell general hi ha que dir que les categories sub-16 i sub-14 van esser molt competitives i molt emocionant que fins quasi el darrer moviment no es va saber el resultat final.

Encara que sigui repetitiu d’altres cròniques, sort tenim de poder comptar a Menorca amb l’entrenador David Pons i com és ben merescut, donar-li a ell també l’enhorabona de tots aquests èxits, fent extensiu a tots els clubs de la illa que treballen inculquen valors a tota aquesta jove generació. Agrair-li en noms de tots els escolars per l’assistència tècnica en les preparacions i anàlisis fets a l’hotel de concentració.

Per veure totes les classificacions finals es pot consultar els següents enllaços:

Amb aquests resultats, en Martin Krauchi, en Roger Arguimbau i Jana Moll s’ha guanyat el dret de poder representar a les illes Balears en la competició nacional de seleccions autonòmiques infantil i cadet que es disputarà del 22 al 25 de juny a Albacete.

També toca acomiadar de la seva edat escolar sub-16 a Jana Moll (CECA) i a Josep Martinez (CC Es Castell), dos bons escaquistes que comencen una altre època i segur que guardaren grans records de les vivències i resultats d’aquesta etapa que acaben, marcant-se altres objectius.

A la pàgina del Facebook d’Escacs Menorca hi ha imatges de l’entrega de trofeus.

Aquesta crònica està realitzat per l’òptica menorquina, desitjant que les altres delegacions comparteixin en nosaltres les seves opinions d’aquesta competició autonòmica.

A banda del resultats, com a resum final es pot dir que ha estat una altre gran experiència de bona convivència la viscuda pels nostres escolars.